Odonotolig/læren om tenner, deres sykdommer og pleie
Vi opplever dessverre at noen pasienter reagerer negativt når vi informerer om tiltak som kreves for å oppnå en god tannhelse/munnhygiene.
Tannlegens oppgave som fagmann er å ivareta og fremme den orale helse. Dette er grunnen til at man informerer om pusseteknikk, bruk av tanntråd, samt skylling med fluor.
Så ønsker du å bedre ivareta dine tenner/tannkjøtt så er dette gode råd og vel verdt å følge. God munnhygiene og ønske om friske tenner krever selvsagt litt innsats hver dag og at en går regelmessig til tannlege.
Tannhelse
I munnhulen vil det alltid finnes bakterier og andre mikroorganismer. Man regner med at det finnes over 1000 forskjellige mikroorganismer i munnhulen til en frisk person til envher tid. Noen av disse mikroorganismene vil klebe seg til tannen i løpet av døgnet, og spesielt bakterien Steptococcus mutans vil omdanne sukker (sucrose) til syre som angriper tennene og lager tannråte.
Bakterier lager ikke bare syre som lager hull, men etterlater seg også avfallsstoffer (toksiner) som ødelegger fester for tennene hvis de blir liggende for lenge på og mellom tennene. Dårlig immunforsvar (sykdom, alder osv.) vil også påvirke tannhelsen.
Vi ønsker oss alle friske tenner og slimhinner. Dette er fullt mulig, men det kreves litt innsats hver dag og at du går regelmessig til tannlegen. Minimum 1 gang per år.
Hvorfor får du caries?
Det er alltid bakterier i munnhulen og på tennene. Hvis bakteriene får ligge og de får nok næring, vil de formere seg og utvikle seg til et sammenhengende, tykt bakteriebelegg som kalles plakk. Så når du spiser/drikker noe som inneholder sukker, danner bakteriene syre. Er det få bakterier og lite sukker, kan spyttet nøytralisere syren. Er det mange bakterier og for mye sukker i munnhulen, vil syren angripe emaljen på tennene. Så hvis dette blir liggende og du spiser søtt og syrlig mange ganger om dagen, må du regne med å få caries.
Vi anbefaler å pusse tennnene minst to ganger daglig, morgen og kveld
- Bruk myk børste og puss forsiktig, unngå å bruke mye kraft, det kan føre til tannhalser som på sikt vil gi problemer med bl.a ising.
- Bruk fluortannkrem, vi anbefaler Sensodyne og Zendium.
- Drikk vann flere ganger for dagen, og spesielt etter måltidene.
- Vi anbefaler også at du skyller tennene i ett minutt med Flux fluor 0.2% hver kveld etter tannpuss og tanntrådbruk.
- Hvis du synes det er vanskelig å komme til i de bakerste mellomrommene, finnes det tanntrådholdere som kan benyttes. Bruk tynn rundt tanntråd av god kvalitet. Vær litt tålmodig så blir det fort en god vane å holde tennene rene.
- Puss ALDRI tennene rett etter at du har drukket juice eller hat annen syrepårvirkning i munnhulen, f.eks oppkast. Skyll da munnhulen godt med vann før du pusser tennene.
- Det anbefales på det sterkeste å pusse tungen forsiktig 2 ganger daglig. Her finnes det tungeskrape, men du kan også bruke tannbørsten.
- HUSK – tannbørsten skal byttes ut ca hver 2-3 mnd. Den bør oppbevares i lukket skap eller skuff og skylles godt etter hver gang.
Hvordan stoppe et cariesangrep?
En av tannlegens oppgaver/behandling er å stoppe cariesangrep, slik at det ikke fortsetter innover i tannen. Det kan gjøres på flere måter, avhengig av hvor stort det er.
Finner vi et angrep som er i et tidlig stadium, blir behandlingen forebyggende. Har du fått registrert begynnende hull er det ofte en fordel å ta en kontroll etter ca 6 mnd. Dette for å holde oppsyn med cariesangrepet og om mulig forhindre videre utvikling.
En annen viktig oppgave som vi har er å sjekke at slimhinner og tannkjøtt er friskt. Denne sjekker inngår i vår recall/kontroll av tenner, tannkjøtt og slimhinner. Sår og forandringer i munnhulen er som kjent tannlegens domene. Oppdager du sår eller små utvekster i slimhinnen, så nøl ikke med å ta kontakt med oss.
Spør oss gjerne hvis det er noe du lurer på eller du trenger gode råd. Vi hjelper så gjerne.